מנטורית לתהליכי רגש והצלחה

נטורופתית, מתקשרת, טיפולים אישיים,
מורה ומאמנת רוחנית, מרצה וסופרת
מנחה מעגלי העצמה

לך אחרי צו לבך
למידה ומודעות הינם המפתח והפתח לעידן החדש
חייה חיים מתוך חיים
בדרך החיים העייפה קיימת נקודת אור

כיצד לצור מוטיבציה אצל ילדים

מנסיוני כמטפלת רגשית מעל כ-20 שנה וכאמא לשלושה בנים, הבנתי שאנחנו כהורים יוצרים מראה משקפת אצל הילדים שלנו שייכים לעידן החדש, לאנרגיה חדשה ואחרת. אנרגיה שיש בה זרימה סקרנות רצון ללמידה לא מתוך המסגרות שגדלנו עליהם, אלא מתוך החוויה וחוסר פחד. זו אנרגיה שאנו כילדים לא תמיד גדלנו עליה, לעיתים היא חדשה לנו ואנו צריכים להכיר אותה.

ברוב המקרים כשילד הולך לפי חוקים שמוכתבים נגד האופי והרצונות האישיים שלו הוא חש חוסר מוטיבציה. הוא כאילו עושה דברים בכניעות ונגד רצונו. לעיתים איסורים רבים וסטיגמות יוצרים חוסר מוטיבציה. כמו המילים: "אתה ילד רע. תזהר שלא תשבור. לא כדאי לך בכלל לנסות…. למה אתה לא לומד טוב כמו… " וכדומה. לעיתים הורים מביאים לחיי הילד את אותו החינוך שקיבלו כילדים, ולא תמיד הם קשובים לצרכים ולרצונות של הילד. כי בפועל הם מעבירים לו את אותו החינוך שהם קיבלו מהוריהם כאשר הם היו ילדים.

אם ילד מעט שובב לטעמו של הוריו, וההורים יצעקו עליו ויעירו על התנהגותו, הסקרנות הטבעית לרוב תפגע ועמה גם המוטיבציה. כך הפחד יכנס לחיי הילד ולעיתים גם דיכאון סמוי שעשוי להתפתח לדיכאון גלוי בגיל מבוגר.

ילד שחש מאין תחושה של קיצוץ כנפיים וחוסר הערכה, עשוי לפתח חוסר מוטיבציה שתעיב על חייו הבוגרים. כי יאמר לעצמו: "אם לא מעריכים את מה שאני עושה אז למה לטרוח בכלל!" או "אם כל דבר שאני עושה לא מצליח אז בשביל מה אני צריך בכלל להתחיל".

הילדים לרוב מגיעים לחיינו כתיקון לתהליכי שינוי. דרכם אנו צומחים, ודרכם אנו נפתחים להקשבה אחרת, שמלווה אותנו בתהליכי למידה אחרים ואף חדשים לנו. להעריך ילד זה לא תמיד דבר שגדלנו עליו, ולעיתים הורים מעבירים הלאה את אותה דרך התנהגותית מוכרת להם, שהילד לא תמיד מוכן או אוהב לקבל אותה.

אני מאמינה שאם הורה ידע לצור תהליכי שינוי בחייו, אותם אלו ידעו להשפיע הלאה גם על הילדים שלו.

אם ילד מראה חוסר מוטיבציה, על ההורה לשאול את עצמו את השאלות הבאות כדי להכיר את עצמו קודם כהורה וכאדם:
האם אני דבק במילה שלי?
האם אני נוטה לשנות את דעתי ולהיות לעיתים הפכך?
האם אני נוטה לוותר לעצמי לעיתים קרובות?
האם אני בעל מוטיבציה?

בתשובות שתקבלו, תבינו שלעיתים הילד הוא המראה שלכם. ולכן כשלב ראשון בתהליך, התחילו לעבוד על נושא הצבת גבולות הגיוניים גם לעצמכם – שתוכלו לעמוד בהם בגבורה.

פרצות בגבולות נוצרות לרוב כשההורים מעט חלשים, עייפים או שאפילו אחד הילדים יותר דומיננטי. חוסר מוטיבציה אצל הילד נוצר לעיתים כבחירה לקבל תשומת לב מההורים. זוהי דרכו לומר להם. "אני זקוק לאהבה. אני זקוק שתראו גם אותי ושתתייחסו אלי קצת יותר".

אני מאמינה שההורים צריכים להבין את הקווים הדקים הללו קודם בתוך עצמם ואף לחזק אותם, ברגע שההורים בייחוד האמא תחוש שעוצמה מתחברת אליה, היא תרגיש שיש לה את הכוחות האנרגטיים להציב גבולות נאותים והולמים כדי להכיל אותם בתוכה.

לא תמיד צריך לתלות חוסר מוטיבציה כתכונה של עצלות. מכיוון שכל ילד שונה באופי ובחוסן הרגשי שלו, הילדים אינם בנויים כשבלונה זהה. תפקידנו כהורים להיות מספיק ערניים, ולהכיר את התכונות הרגשיות אצל הילדים. וכשהם קטנים מומלץ לטפל, לחזק, ולגרות את הצדדים שהילד טוב בהם. על ההורים לדעת לכוון את הילד ולהיות קשובים לצרכים שלו. אם זה בספורט, או בחוגים אחרים שיכולים להעשיר את עולמו הפנימי של הילד. כך הוא ידע למצוא עניין וידע להוביל את עצמו בהצטיינות ובביטחון עצמי מעבר ללימודים בבית הספר שאולי הוא מתקשה בהם.

לעיתים חוסר מוטיבציה יכול לנבוע גם מגורמים מולדים פיזיים ואף נרכשים. לדוגמת ADHD היפר אקטיביות ובעיות של קשב וריכוז שיכולים להעיב על המוטיבציה שלהם. ילדים בעלי הגדרה זו לפני שהיא מאובחנת, מוגדרים לעיתים כעצלנים וחסרי מוטיבציה. עליכם כהורים להיות מודעים לאותה "עצלות". ולהתייעץ עם רופא הילדים על הדבר.

תהיו ערים לבדיקות ואבחונים שונים שיכולים לצור בחיי הילד קלות, כדוגמת הארכת זמן בבחינות, או בחינות בעל פה. אם אתם מאמינים בטיפולים אלטרנטיביים שונים כמו קינסיולוגיה חינוכית, או דמיון מודרך ודומים שיכולים לעזור לילד להתגבר על קשיים שונים קחו אותו לטיפולים אלו. תהיו ערים לבעיה ותשתדלו כהורים לעשות את המקסימום כדי להקל ולא לבטל.

ביטול הבעיה מדומה "לכדור שלג", ועם השנים נוצר בתוך הילד מאין קיבעון תמידי של חוסר הצלחה שעשוי להעיב גם על חיו הבוגרים.

טיפים להורים שרוצים להמריץ את ילדיהם.
ראו כל ילד כנשמה ייחודית בפני עצמה שאינה דומה לאף אחד.

הסבירו לו בנועם מה אתם מבקשים ממנו, תתייחסו אליו כמו אל אדם בוגר שמבין גם אם הוא תינוק. תביטו לו בעיניים ותשאלו אותו אם הוא מבין. אל תרימו קול ואל תענישו סתם. הקשר בין טון הדיבור לבין מבט העיניים יש לו תפקיד חשוב בתקשורת בין אישית גם בהמשך חייו.

לעולם אל תשוו בינו לבין אחיו או חבריו.

אל תחדדו תכונות שליליות, ואל תתעלמו מהם, העצימו תכונות חיוביות בלבד.

ההיו קשובים לצרכים של הילד, שבחו וחזקו אותם – ילד זקוק להרגיש אהוב.

האירו את התכונות הטובות שקיימות אצלם ולאט לאט תאתגרו אותם בדברים/תכונות שהם צריכים לחזק.
שלחו את הילדים לחוגים שיעשירו את עולמם הפנימי, ויגרמו להם להרגיש שהם טובים במשהו נוסף מעבר ללימודים. כמו ספורט, ציור, עבודות יד, נגינה או כל דבר שעשוי לעניין את הילד. גם רק לנסות חוג זה חשוב. ואם הוא אומר שאינו אוהב או לא מתחבר. זה בסדר, אל תכריחו אותו בכוח להמשיך רק כי שילמתם.

שלחו אותו לתנועות נוער כדי שילמד להתפתח ולפתח ערכים אחרים מעבר למסגרת בית הספר.

והכי חשוב לשבח. הראו לו שאכפת לכם ממנו, והוא חשוב אמרו לו:
אני מאוד מעריכה את העזרה שלך.
אני מאושרת בשבילך שהשתדלת והצלחת.
אני יודעת שעשית את המיטב, ואני מאמינה בך שבפעם הבאה תצליח אפילו יותר.
ואתם הורים יקרים, תהיו קשובים קודם לעצמכם, תעשו הכל שתהיו מאושרים ומלאים באנרגיה טובה. תעצימו את עצמכם ותטפלו בכל בעיה שמהווה עבורכם כחסימה. אני בטוחה שאם תעשו את זה תצרו בחייכם מודעות גבוהה שתועבר דרך התנהגותכם גם לילדים שלכם.
זכרו, אתם כהורים המורים של המשפחה שלכם, וגם המראה שלהם. ברגע שתדעו לצור שינוי בחייכם תחושו שיצרתם שינוי גם בחיי הילדים שלכם.

ילד טוב זה ילד שטוב לו שהוא חש שורשי אהוב ורצוי במשפחה שלו. הוא יחוש בעל מוטיבציה לעשות ולתרום לא רק לעצמו אלא גם לסביבה, וכשיגדל הוא יהיה אדם מאושר מוצלח. אדם בוגר שטוב לו.

באהבה
חיותה אפשטיין – מנטורית לתהליכי רגש והצלחה. בעלת נסיון של כ-20 שנה. מטפלת, מתקשרת מרצה, מנחה סדנאות העצמה ומעגלי נשים.
מספריה: ספר החיים חיבור לקלות ולעידן החדש – ידע שנלמד בקבוצה שתפקידו לטפל, להעצים, לכוון ולחזק.
משמעות החיים – כללי המשחק של העידן החדש – מהי משמעות החיים האמיתית
כאשר הגוף מדבר – איך מגיע כאב מבחינה רוחנית
וקלפי "העוצמה שבי" קלפי מודעות מכוונים, מטפלים, מחזקים ומאזנים.

www.hayutaep.com 0522-802867

שתף פוסט זה ברשתות החברתיות

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp

ליצירת קשר

חיותה אפשטיין-מורה רוחנית- www.hayutaep.com © כל הזכויות שמורות

אימון רוחני, טיפולים בתקשור, וסדנאות להתפתחות רוחנית כתובת: נורדאו 30, פתח תקוה טלפון:052-2802867